miércoles, 30 de noviembre de 2016

Textos: "Els milloradors de la humanitat"



Activitat: Comentari de text. Fragments importants del capítol “Els “milloradors” de la humanitat”. Del llibre “El crepuscle dels ídols”.

1."Conegut és el meu postulat segons el qual el filòsof es situa més enllà del bé i del mal, trobant-se per damunt de la il·lusió del juí moral. Este postulat deriva d'un descobriment que jo he sigut el primer a formular: no hi ha fets morals. El juí moral, com el religiós, es funda en realitats il·lusòries. La moral no és sinó una interpretació de determinats fenòmens, i més pròpiament: una mala interpretació. Semblant al juí religiós, la moral caracteritza un nivell de la ignorància en què falta inclús la noció de la realitat, la discriminació entre la realitat i l'imaginari; de manera que en este nivell la "veritat" designa sense excepció coses que hui en dia cridem "ficcions". De tot això s'inferix que el juí moral mai ha de ser pres al peu de la lletra, perquè sempre consistix en un pur contrasentit. Com a semiòtica, per cert, és inestimable; perquè revela, a què sap almenys, les realitats més valuoses de cultures i interioritats, que no sabien el suficient per a "entendre’s" a si mateixes. La moral en definitiva és llenguatge de signes, mera sintomatología ; per a traure profit d'ella és necessari saber per endavant de què es tracta."

5. "La moral de selecció i la moral de domesticació apel·len, per a imposar-se, a idèntics mitjans; cap enunciar com axioma capital que per a establir la moral cal tindre la voluntat incondicional de practicar el contrari de la moral. Tal és el gran i desconcertant problema que he estudiat amb més afany: la psicologia dels "milloradors" de la humanitat. Un fet xicotet, i en definitiva, subaltern, el de la crida piadosa fraus, em va facilitar el primer accés a este problema: la piadosa fraus, el patrimoni de tots els filòsofs i sacerdots que "van millorar" a l'humanitat. Ni Manú ni Plató, Confuci ni els predicadors jueus i cristians han dubtat mai del seu dret de recórrer a la mentida. No han dubtat, en suma, de cap dret! ... Resumint, cal dir que tots els mitjans que s'han fet ús per a moralitzar la humanitat han sigut en el fons mitjans immorals."

No hay comentarios:

Publicar un comentario