miércoles, 30 de noviembre de 2016

Textos: "La moral como contranatura"



Activitats: Comentari de text. Fragments importants del capítol: “La moral com a contranatura”. Del llibre: “El crepuscle dels ídols”.

2.“Al mateix recurs, el de la castració, exterminació, apel·len instintivament, en la lluita contra tal gana, aquells que són massa dèbils de voluntat, massa degenerats per a refrenar-lo; aquells que al·legòricament (i no al·legòricament) necessiten parlar de la Trappe, alguna categòrica declaració de guerra, un divorci establit entre ells i tal passió. Només els degenerats tenen necessitat de remedis radicals: la debilitat de la voluntat, més exactament, la incapacitat per a no respondre a un estímul, no és sinó una forma diferent de la degeneració. L'enemistat radical, mortal cap a la sensualitat, és un símptoma que dóna molt que pensar; permet traure conclusions respecte a l'estat total de la persona que arriba a tal extrem. D'altra banda, eixa enemistat, eixe odi, només s'exacerba a tal punt si tals persones no tenen ja energies suficients per  efectuar la capellà radical, expulsar el seu "dimoni". Passant revista a tota la història de dels sacerdots i filòsofs, a banda la dels artistes, es comproba que les diatribes més violentes contra els sentits partixen no dels impotents, ni tampoc dels ascetes, sinó dels ascetes fallits, d'aquells que van haver de ser ascetes..."

4. “Heus ací un principi reduït a una fórmula. Tot naturalisme en la moral, açò és, tota moral sana, es regix per un instint vital; algun requisit de la vida és complit per mitjà d'un determinat cànon de "de-bes" i "no debes", removent-se així alguns obs¬táculos del camí de la vida. Al revés, la moral antinatural, açò és, quasi tota moral en¬señada, exaltada i predicada fins ara, es torna precisament contra els instints de la vida, implica un repudi, ja solapat o obert i insolent, d'estos instints. Dient "Dios mira el corazón", diu no a les apetències més baixes i més elevades de la vida i concep Déu com a enemic de la vida... El sant grat a Déu és el castrat ideal... Acaba la vida on comença el "reino de Dios"..."

No hay comentarios:

Publicar un comentario